Bumi Organics is twee en een half jaar geleden opgericht door Daan Schillemans en Florian Rath en ontstond vanuit een behoefte aan plantaardig eten.

“We vonden in het vegaschap vooral producten die van soja gemaakt zijn. De diversiteit lijkt groot, maar als je goed kijkt, kom je keer op keer dezelfde ingrediënten op de verpakking tegen. Bovendien zit er vaak veel zout in.” Op een dag kwamen ze de lupineboon op het spoor, een peulvrucht bomvol met eiwitten. Schillemans en Rath vroegen zich af waarom ze er nog niet eerder van hadden gehoord. “We aten weleens tempeh, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De fermentatie leidt tot een betere opname van de peulvrucht. We dachten, dat moet ook met lupine kunnen.” Dus gingen ze aan de slag: oven voorverwarmd op 30 graden, deurtje op een kier, licht aan. Zo ging het balletje rollen, en de schimmel groeien.

“De fermentatie van lupine verschilt niet van het maken van tempeh”, legt Schillemans uit. Wat je wel ziet is dat lupine rijk aan vezels is, terwijl soja wat meer vet heeft. Verder zijn de bonen harder waardoor je een ietwat andere structuur en smaak krijgt.” Naast de hoge voedingswaarde is er nog een reden waarom de mannen fan zijn van lupine: het is een duurzaam gewas. Zo groeit het product relatief dicht bij huis, in Frankrijk, én is het een stikstofbindende plant. Dat houdt in dat de peulvrucht stikstof achterlaat in de bodem, waar de meeste gewassen dit niet doen. Lupine voedt de grond en is daarom een bodemverbeteraar.

Schillemans en Rath verkochten in het begin alleen pure lupine-tempeh, maar tegenwoordig maken ze ook gemarineerde en voorgebakken tempeh. Mensen zijn enthousiast over hun producten, ook al is het voorlopig nog een nichemarkt. “Het is fijn om te merken dat mensen hier behoefte aan hebben.” Bumi, Indonesisch voor wereld en een eerbetoon aan het geboorteland van tempeh, richt zich niet op vleesimitatie en gaan ook niet de strijd aan met soja. “We willen gewoon een alternatief bieden en gaan uit van de kracht van lupine. We hopen dat mensen vaker plantaardig gaan eten. Bumi is voor iedereen, dus ook voor vleeseters.”