Ingrediënten

  • 1 biologische ui, in ringen
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 250 gr biologische paddenstoelen
  • seizoensmix of biologische kastanjechampignons, grof gehakt
  • 1 koningsoesterzwam, doormidden gesneden
  • 4 takjes verse tijm
  • 100 gr geraspte jong belegen kaas
  • 1 rol vers biologisch bladerdeeg of 8 plakjes biologisch diepvries
  • bladerdeeg
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C (elektrisch).
  2. Smelt de boter en olijfolie in een koekenpan. Bak de uiringen op laag vuur in 5 min. goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
  3. Bak de paddenstoelen, samen met de blaadjes van 2 takjes tijm, mooi bruin in de resterende olie en boter. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en zet apart.
  4. Leg de plak bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat (bij diepvriesbladerdeeg ontdooi je eerst het deeg en druk je de plakjes aan elkaar tot dat er 1 lap ontstaat. 2 plakjes naast elkaar, 4 boven elkaar).
  5. Snijd met de achterkant van een mes 1,5 cm vanaf de rand rondom het bladerdeeg in (niet door het deeg heen). Hierdoor ontstaat een mooie opstaande rand. Prik het midden in met een vork zodat het deeg daar niet opbolt.
  6. Verdeel de uien, paddenstoelen en kaas over het midden de bladerdeeglap. Leg de resterende takjes verse tijm op de paddenstoelen. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven en bak de bladerdeegtaart goudbruin.

Serveertip

Lekker met rucola en een klassieke mosterdvinaigrette van sjalotjes, mosterd en bieslook.

Bladerdeeg en geraspte kaas over?

Maak kaasstengels. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het bladerdeeg in stroken van 2 cm breed, bestrooi met kaas en rol ze op als een toffee. Leg ze op bakpapier en bak ze in 15 min. goudbruin in de oven. Lekker bij soep of als snack.