Ingrediƫnten

  • 90 gr biologische bulgur
  • biologische witte bonen
  • 100 gr gekookte bieten
  • 40 gr panko (of zelfgemaakt broodkruim)
  • 2 witte uien
  • 1 avocado
  • 1 bakje gemengde kiemgroenten
  • 60 gr biologische feta
  • 2 broodjes naar keuze (bijvoorbeeld tarwe vloerkadetten)
  • 5 el olijfolie

Serveertip

Zelfgemaakte (zoete) aardappelfrietjes, tomatensalade.

Bereiding

  1. Doe de bulgur in een bakje met 180 ml kokend water. Dek af. Laat 15 min. staan tot dat de bulgur het water heeft opgenomen.
  2. Snijd 1 ui fijn en fruit met 1 el olijfolie in een koekenpan tot goudbruin. Doe de helft van de bulgur samen met de witte bonen, panko, het gefruite uitje en de bietjes in een keukenmachine. Maal tot er een tamelijk glad mengsel ontstaat. Schep de rest van de bulgur door het mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat extra panko toe als het mengsel nog te nat voelt om er burgers van te vormen.
  3. Vorm 2 burgers van het bietenmengsel. Zet ze 30 min. onafgedekt in de koelkast. Snijd de andere ui in ringen en bak ze in 1 el olijfolie bruin. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijkant (binnenkant) even in een droge koekenpan.
  4. Bak de burgers in een koekenpan met 3 el olijfolie op middelhoog vuur 5-6 min. of totdat ze aan beide zijden mooi bruin zijn.
  5. Doe de avocado en feta in het hakmolentje van de staafmixer en meng totdat er een gladde spread ontstaat. Breng op smaak met wat peper (de feta is al zout).
  6. Besmeer de broodjes met de avocadospread. Leg de bietenburgers op de spread. Garneer met de uiringen en kiemgroenten. Maak af met nog wat peper en zout.

Brood over?

Maak van de overgebleven bieten en feta een bietenspread. Doe hiervoor de bieten in het hakmolentje van de staafmixer en voeg wat witte bonen en feta toe. Mix, en breng op smaak met zout en peper. Lekker op brood.