Geen pleasure zo guilty als de roze koek: smeuïge roombotercake met een koel laagje glazuur waar je kiezen doorheen klieven als een langlauf door kraakverse sneeuw. Alleen al de gedachte eraan dwingt je naar de winkel voor een 3-pack. Je spreekt met jezelf af er maar één op te eten, maar ja, wie houd je voor de gek? Tien minuten later dep je de overgebleven kruimels op. Smulpaap die je d’r bent.

Proef dan de roze koek van Banketbakkerij Lanskroon eens. Die is van een heel andere orde dan die chemische frisbees uit snoepautomaten in voetbalkantines. De banketbakkers maken de glazuurkoeken met de lekkerste roomboter en fondant van verse frambozen. Zet je tandarts maar op speed-dial...

Oud-Amsterdams ambacht

Vol in het Amsterdamse toeristenmierennest - hoekje Singel/Heisteeg - zit Banketbakkerij Lanskroon, een klassiek Efteling-achtig pandje met ronde ramen en roomwitte gevels. Binnen worden zwijgzaam happen zoet weggespoeld met zachte, sterke espresso. Om 13.00 torst Claudia, de vierde generatie van haar banketbakkersfamilie, bakken met dikke krullen zelfgemaakt ijs naar de vitrines. Ze zet een ijsbord buiten in een korf, veegt haar handen af aan haar schort (ze noemt het haar ‘rok’) en kijkt over straat met de sprankelende oogopslag van een jong meisje.

Ze nam de banketbakkerij van haar ouders over in 1999. Een paar jaar eerder had ze zichzelf bij die gedachte nog voor gek verklaard, maar tijdens een reis in Italië kreeg ze de geest om het familiebedrijf over te nemen. Wél gaf ze haar eigen draai aan de banketbakkerij waar ze als kind mandarijnpartjes van taarten snoepte. Over het huisgemaakte ijs en de steengoede koffie, ideetjes opgedaan in ‘de laars’, lees je lovende recensies. Verder is de zaak waar pa Dunselman zijn recepten met veel kritische bijsturing overdroeg op zijn jongste dochter al ruim 100 jaar hetzelfde. Inmiddels is Dunselman flink gegroeid en hebben Claudia en Mark het bedrijf gesplitst. Mark runt de winkel en doet de koeken voor Marqt, Claudia heeft samen met haar partner Jim de stichting 'Bron voor Rust en Geluk' en is verantwoordelijk voor de befaamde Lanskroon-granola.

Afgewogen tot op de suikerkorrel

Bij Lanskroon bakken ze met meestal biologische ingrediënten en zo min mogelijk E-nummers. Wie het klappen van de taartenbakzweep een beetje kent, weet dat dit geen simpele taak is. De producten zijn beter en lekkerder, maar minder stabiel en korter houdbaar omdat er geen stabilisatoren en conserveermiddelen in zitten. Wil je als banketbakker een beetje met grotere oplages werken, dan moet je het weeg- en bakwerk extreem goed in de smiezen hebben. Om de ‘roze hongerblokken’ (zoals militairen ze noemen) te perfectioneren, worstelde team Lanskroon bijna een jaar met het recept.

Van de bank naar het banket

Als Mark en Claudia precies weten hoe ingrediënten op elkaar en verschillende temperaturen reageren, dragen ze het maakwerk over op collega’s in de keuken. Naast haar banketbakkersdroom brengt Claudia zo een andere wens in vervulling: werk bieden aan mensen die minder makkelijk aan een baan komen. Stagiaire Zubeide kan niet horen, en hoewel Nicky maar voor tien procent ziet, runt ze de complete productie van de roze koeken. Dat was nog een dingetje; de roze koek moet natuurlijk wel roze zijn. Voor dat fuchsia kleurtje weegt ze de frambozen af tot op de honderdste gram. Proeven kan ze blind.

Claudia's icing on the cake

Bovenop al dat bakwerk richtte Claudia ook nog een stichting op: de Bron voor Rust en Geluk, waarmee ze in onder andere Portugal en Tsjechië ruimte biedt aan vaders, moeders en/of (autistische) kinderen die behoefte hebben aan tijd voor zichzelf, maar daar geen geld voor hebben. Daarnaast organiseert de stichting cursussen voor leidinggevenden in het bedrijfsleven om medewerkers beter te leren voorzien in hun ontspanning, geluk en welzijn. De kosten hiervoor betaalt Claudia met een deel van de winst van Lanskroon. Anderen de kans bieden op geluk, is wat haar betreft de icing on the cake.