Bedrijf ‘as a force for good’

Holie is het bedrijf van Merick Schoute, Valentijn van Santvoort en Marc Veltman. Merick is verantwoordelijk voor de business, Valentijn voor het merk en ex-chefkok Marc voor innovatieve producten die met zo min mogelijk zout, suiker en E-nummers toch goed schaalbaar zijn. Als drietal hebben ze iets bijzonders in handen: de kracht om positieve impact te maken op de wereld. In de vorm van hummus en granola. Valentijn: “we gebruiken ons bedrijf voor het goede. Precies wat B-Corp vraagt.”

Kapitalisme uitdagen

In de aanloop naar 2018 begon hun loondienstverband bij bedrijven als Ahold, Kraft Heinz en reclamebureaus te knellen. Valentijn: “Onze banen hadden iets leegs, er was weinig persoonlijke betrokkenheid. Klimaatverandering gaat ons aan het hart – we wilden iets positiefs doen voor de planeet. Onze huidige economie is gericht op zo veel mogelijk winst, die wegvloeit naar aandeelhouders. Die weeffout willen we wegwerken. Met een systeem waarin natuur en milieu de grote winstpakkers zijn.”

Van binnenuit

Daarom maakt Holie bewuste voeding met impact. Goed voor je gezondheid én goed voor de planeet. “Zo pakken we het probleem van onderaf aan. Niet door de vinger te wijzen naar de gevestigde orde, maar door erin te duiken en vanuit onszelf iets lichts en goeds neer te zetten. We proberen mensen te prikkelen. Waar geef jij je geld aan uit? Wie steun je daarmee? Elke dag, bij iedere koop, kun je duurzame keuzes maken. Voor positief verschil, dat als een kring in het water steeds verder uitbreidt.”

Betrouwbare producten

Dat leidde tot twee producten, granola en hummus. Elkaars tegenpolen in smaak en sfeer, en toch beide in de ‘bewuste voedingshoek’. Beide zijn onomstotelijk vegan en bevatten weinig zout en géén toegevoegde suikers, zonder in te boeten aan smaak. Dat is bijzonder, vooral voor granola. “In ontbijtgranenland is er een beruchte sticker: ‘geen geraffineerde suikers toegevoegd’. Producten zijn vaak toch mierzoet omdat er wél dadelsiroop of honing in zit. Je lichaam maakt dat onderscheid niet. Of je nu suiker, dadels of honing neemt: zoet is zoet, en dat gedraagt zich als suiker.”

Holie wil granola leveren die precies is wat het belooft. “Onze granen gaan in de oven, maar zonder olie en suiker. Ook voegen we er vezels van cichoreiwortel aan toe. Die maken het extra vezelrijk, goed knapperig en geven het toch een soort zoetbeleving, compleet plant based. Toch bevat het maar 1,6g suiker per 100g*. Meer zit nog in de verpakking – die bestaat voor de helft uit suikerriet. ”

*Ter vergelijk; gemiddeld zit er in granola 15g suiker per 100g.

Winst terug in groei

In hun businessmodel is alles erop ingericht om winst en milieu compleet gelijk te stellen. “Naast een product waar we helemaal achter staan, wordt 50% van onze winst gebruikt voor het planten van nieuwe bomen. Hoe meer we groeien, hoe meer dat er zijn. “Over een week worden er 2.500 bomen geplant. Deels in Oeganda, deels in het groene woud in Brabant via Trees for all. Volgend jaar streven we naar 25.000 nieuwe bomen. Hiermee vergroenen we een gebied ter grootte van de Amsterdamse binnenstad. [MS2] Dat geeft ons een giga-energieboost. Eerlijk: werk voelt niet meer als werk. Dat gevoel van impact maken is verslavend onbetaalbaar.”

Natuurlijk is er soms ook geen winst. Dan gaat minimaal 1 procent van de omzet van Holie naar dit doel. Binnen 3 jaar wil Holie het allereerste klimaatpositieve voedingsmerk zijn. Oftewel meer Co2 uit de lucht halen, dan dat het bedrijf uitstoot met de gehele keten.

Benefit Corporates

Niet voor niets kwam Holie zonder kleerscheuren door het strenge assessment van B-Corp. En toch is het bijzonder, want er zijn wereldwijd maar 3.300 andere merken die dit voor elkaar kregen. Denk aan duurzaamheidskoplopers als Patagonia, Ben & Jerry’s en dichter bij huis: Tony’s Chocolonely. “Het keurmerk bevestigt dat we het goed doen, om de juiste redenen. Elk merk zegt tegenwoordig ‘purposedriven’ te zijn. Een buzzword waar je niets voor koopt, tenzij ze écht all the way durven gaan. Zekerheid over de toekomst heb je nooit, maar het certificaat geeft veel vertrouwen.”