Ingrediƫnten

  • 500 gr witte asperges
  • 1 sjalotje
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 gr waterkers
  • 50 gr beenham
  • 15 verse bladpeterselie

Uit het keukenkastje:

  • 3,5 el olijfolie
  • 30 gr boter
  • Zout en peper

Werkwijze

Snijd de sjalot en de steeltjes van de bladpeterselie fijn en fruit in een soeppan met de boter, voor 3-4 minuten op laag vuur.

Maak de asperges schoon. In dit recept gebruik je alles van de asperges. Hak de schillen en kontjes van de asperges grof. Ze de rest van de asperges even apart. Doe de schillen en kontjes in de pan en roer alles om. Schenk de bouillon er bij en laat 20 minuten op middelhoog vuur koken. Zet het vuur uit en laat nog eens 10 minuten staan zodat de smaken goed intrekken. Pureer de soep in een keukenmachine. (niet in staafmixer, de schillen kunnen het mesje kapot maken). Zeef de soep.

Hak de peterselie samen met de olie in het hakmolentje van de staafmixer fijn tot dat er een mooie groene olie ontstaat. Zeef voor een extra mooi effect.

Snijd de achtergehouden asperges in kleinere stukken en kook ze tot ze beetgaar zijn. Warm de soep opnieuw op en voeg de stukjes asperge toe.

Snijd de ham in dunne reepjes. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de peterselie-olie, reepjes ham en waterkers.

Lekker met

Stokbrood

Peterselie of waterkers over?

  • Bewaar steeltjes van de bladpeterselie (en andere kruiden) fijngehakt kun je ze toevoegen aan soepen en sauzen.
  • Pasta met waterkers. Kook pasta beetgaar. Bak spekjes in een droge koekenpan. Voeg de pasta toe en verkruimel er stukjes gorgonzola over. Schep om tot dat de gorgonzola smelt. Voeg de waterkers toe. Garneer met grof gehakte hazelnoot of walnoten.