Ingredi├źnten

  • 225 g bloem
  • 55 g poedersuiker
  • 100 g roomboter in stukjes +
  • 20 g gesmolten boter
  • 2 tl appelazijn
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 3 Goudreinet appels
  • 3 el honing
  • 200 g ricotta
  • 1 ei losgeklopt
  • 1-2 tl kristalsuiker

Bereiding

  1. Meng de bloem, poedersuiker en roomboter in de keukenmachine (of mixer) tot het mengsel op grof zand lijkt.
  2. Voeg de appelazijn, 2 theelepels kaneelpoeder en koud water toe. Meng opnieuw in de keukenmachine tot het deeg bij elkaar komt. Haal uit de machine en kneed tot een bal. Omwikkel met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 200┬░C. Leg het deeg op een stuk bakpapier en rol met een deegroller uit tot een cirkel van ongeveer 30-35cm. Prik met een vork gaatjes in het deeg, laat ongeveer 5cm rand vrij.
  4. Snijd de appels in dunne plakjes (0,5cm). Meng 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneelpoeder door de ricotta en schep dit in het midden van het deeg. Steek de appelplakjes in de ricotta. Vouw de randen van het deeg naar binnen.
  5. Meng de gesmolten boter met 1 eetlepel honing en bestrijk de appelplakjes er mee. Bestrijk de deegrand met een losgeklopt ei en bestrooi met wat suiker.
  6. Doe de galette 35-40 minuten in de oven en bak goudbruin. Haal uit de oven, laat afkoelen op een taartrooster en drizzle er nog wat honing over.

Materiaal

Keukenmachine of mixer, bakpapier

Lekker met

IJs, slagroom of Griekse yoghurt

Ricotta over?

Maak er een luxe sandwich mee. Rooster een paar sneetjes brood en besmeer met ricotta. Roerbak wat spinazie, zongedroogde tomaatjes en

olijven en verdeel over de sneetjes brood.