Speciaalzaak in winkel

Bij Marqt zijn we trots op ons uitgebreide kaasassortiment – in feite zijn we net zo breed als de specialist op de markt. Zo begon het ook ooit, met de kraam op de Amsterdamse Noordermarkt. We wilden het precies zo. Daarom werken we met kieskeurige kaasboeren.

Inmiddels is onze eigen ‘Marqt-kraam’ uitgebreider dan ooit. Naast veel Nederlandse kazen vind je er de beste smaken uit het buitenland, van België tot Frankrijk, Spanje en Italië.

Bijna alles bio

Bij bijna al onze kazen ben je verzekerd van een biologisch keurmerk – we willen kazen van betrouwbare boeren, die goed zijn gemaakt. Heb je geen haast, vraag dan vooral onze kaasexpert je meer te vertellen. Goed verhaal, gegarandeerd.

Twee van onze kazen zijn niet-bio en ook nergens biologisch verkrijgbaar. Deze zijn zo uitzonderlijk lekker, dat je ze toch bij ons kunt kopen. Nu ben je natuurlijk benieuwd: de Epoisse en Calvados-camembert. De eerste is een pikante, zachte kaas, minimaal 35 dagen gerijpt en gewassen in Marc de Bourgogne. De tweede is verwerkt met Calvados-distillaat. (deze dranken/ distilaat bemoeilijkt het biokeurmerk maar de ontwikkeling staat niet stil en we verwachten dat deze ook bio kunnen gaan worden)

Inkoper met inzicht

Onze kaasinkoper – Aaltje van Lier – werkte al 15 jaar in de kaas voor ze het team van Marqt kwam versterken. Ze reisde Frankrijk af om de allerbeste kazen te vinden. Ook voor ons zoekt ze samen met kaasboer Eriks naar biologische kazen van topkwaliteit.

Kaas bij Marqt moet onderscheidend zijn, vindt ze. “We willen de klant verrassen met smaak. We hebben een breed assortiment. Zo bieden we kazen aan waar veel vraag naar is. Maar ook de onbekendere, om onze klanten nieuwe dingen te laten proeven. Zoals de Brie Petit Normand: rauwmelks, toegankelijk, maar met mooie diepe complexe smaak. Of een favoriet: Lady’s Blue. Een rauwmelkse, zeer karakteristieke blauwe geit uit Nooitgedacht, Nederland.”

Aaltje van Lier

De favoriete kazen van Aaltje:

  • Brie de Meaux: “deze kaas lééft. Letterlijk, want hij is gemaakt van rauwe melk, met levende organismes. Hierdoor is ook de smaak op elk moment weer anders.”
  • Buffelmozzarella: “van een Nederlandse boerderij, de Buffalo Farm in Twente. Maar er werkt een Italiaan – Gennaro. Die snapt precies hoe je buffelmozzarella maakt.”
  • Roquefort: “een schapenkaasje van rauwe melk met de Penicillium roqueforti. Naast lekker, erg goed voor de spijsvertering.”

Een beetje kaasliefhebber heeft trek gekregen van al deze informatie. Je eigen ideale kaasplank samenstellen? Zo kies je de juiste kazen.