Ingrediƫnten

  • 3 bosui (of een dunne prei)
  • 2 tenen knoflook
  • 5g platte peterselie
  • 25g rozijnen
  • 1,5tl sumak
  • 280g lamsgehakt
  • 250g Griekse yoghurt
  • 5g verse dille
  • 1 courgette
  • 1el roomboter
  • 2,5el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Werkwijze

  1. Maak de gehaktballetjes. Snijd de bosui in ringetjes en gebruik 1/3. Bewaar de rest voor de garnering en de kruidenyoghurt. Snijd ook de steeltjes van de peterselie (bewaar de blaadjes) en 1 teen knoflook fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en voeg de knoflook, peterseliesteeltjes en 1/3 van de bosuiringetjes toe. Bak 2-3 minuten op laag vuur goudbruin. Voeg dit, samen met de rozijnen, de sumak en peper en zout, toe aan het gehakt.
  2. Rol balletjes van ongeveer 3 cm. Druk ze iets plat en zet 10 minuten in de koelkast. Wanneer het gehakt heel nat blijft, voeg dan wat paneermeel, panko of broodkruim toe.
  3. Maak ondertussen de kruidenyoghurt. Pers een teen knoflook uit. Hak de dille en peterselie fijn en voeg die samen met 1/3 van de bosuiringetjes en de knoflook toe aan de yoghurt. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
  4. Maak de salade. Snijd de courgette in de lengte in hele dunne plakken. Bijvoorbeeld met een mandoline. Doe een halve eetlepel olijfolie, zout, peper en 1 theelepel sumak in een kommetje, meng door elkaar en giet het over de courgette plakken.
  5. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter goudbruin en gaar. Serveer de balletjes met de salade en de kruidenyoghurt, en bestrooi wat extra dille en peterselie over het gerecht.

Serveertip

Lekker een pitabroodje en hummus .

Lamsgehakt- balletjes met kruidenyoghurt en courgettesalade

Courgette over?

Maak er courgettesoep van. Snijd courgette, bosui en knoflook in stukjes en hak de steeltjes van wat kruiden fijn. Doe alles in een pan en bak met olijfolie. Voeg kippenbouillon toe en laat zachtjes koken. Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met yoghurt en kruiden. Lekker met een pitabroodje met hummus.