Ingredi├źnten 6 broodjes

  • 200ml + 2 el melk
  • 55g roomboter
  • 7g instant gist
  • 60g suiker
  • 385g tarwebloem
  • 3 el abrikozenjam
  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 eigeel
  • mespuntje zout

Bereiding

  1. Schenk de melk in een steelpannetje en voeg de boter toe. Breng zachtjes aan de kook totdat de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer de gist door de melk en laat 5 minuten rusten.
  2. Meng de suiker, bloem en zout in een mengkom. Schenk langzaam het melkboter-mengsel erbij en kneed in 7-10 minuten tot een elastisch deeg. Maak er een bal van en leg in een (roestvrijstalen) mengkom. Denk af met een schone vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen.
  3. Kneed het deeg opnieuw door en rol dan uit tot een rechthoek met een afmeting van een A4 vel (ca. 1cm dik). Leg het deeg zo voor je neer dat de korte kant onder ligt. Besmeer de helft van het deeg (lange kant) met de abrikozenjam en leg dan de andere helft er overheen. Snijd er 6 lange dunne plakken van.
  4. Draai elke plak in een wokkel, leg ze in een cirkel en stop het uiteinde in het gat zodat je dus ronde rolletjes krijgt met een knoopje. Maak op deze manier 6 broodjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nog eens 20 minuten onder een vochtige schone theedoek rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200┬░C.
  6. Meng het eigeel met 2 eetlepels melk en bestrijk de broodjes er mee. Bestrooi ze daarna met het amandelschaafsel. Bak de broodjes in de 20-25 minuten goudbruin.

Lekker met

Vers geklopte slagroom, kokosroom, kokosyoghurt of Griekse yoghurt.

Zin in wat anders?

Je kunt de jam gemakkelijk vervangen voor de smaak die jij het lekkerste vindt: bijvoorbeeld bramen- of aardbeienjam. Meer zin in een hartige variant? Vervang dan de jam voor pesto of tapenade, en de suiker voor geraspte kaas.