Ingrediƫnten

  • 40 gr amandelen
  • 150 gr rundergehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 20 gr verse bladpeterselie
  • 1 aubergine
  • 1-2 tl gedroogde oregano
  • 100 gr tomaten mix
  • 60 gr groene olijven (zonder pit)
  • 2 tl kappertjes
  • 1 blikje cerises tomaten a 400 gr
  • 1/2 bol mozzarella
  • 4 plakken volkoren of spelt brood
  • 2-4 el olijfolie
  • boter
  • peper en zout
  • 1 el witte wijnazijn of kruidenazijn

Werkwijze

  1. Rooster de amandelen in een droge pan tot dat ze mooi kleuren. Zet even apart. Rol van het gehakt 6-8 kleine gehaktballetjes. Bak ze met wat olijfolie en boter in een pan rondom bruin.
  2. Hak de ui en knoflook fijn en doe ze in een pan met olijfolie. Snijd de steeltjes van de bladpeterselie en voeg toe aan het ui-mengsel. Bak 3-4 minuten op laag vuur. Haal alles uit de pan en zet even apart. Snijd de aubergine in lange plakken en daarna in lange repen van ongeveer 1,5cm breed. Schenk opnieuw olijfolie in de pan en bak de auberginerepen rondom bruin. Bestrooi ze tussendoor met de gedroogde oregano. Dit kun je het beste in fasen doen, zo worden de auberginerepen mooi bruin.
  3. Schep alles terug in de pan. Voeg de witte wijnazijn toe. Schep goed om tot dat de witte wijnazijn door de aubergine is opgenomen. Voeg de kappertjes en olijven toe. Halveer de verse tomaatjes, roer ze samen met de tomaten uit blik door het aubergine mengsel. Laat alles 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg de laatste 5 minuten de gehaktballetjes toe om ze weer even door te warmen.
  4. Rooster het brood en bestrijk met een teen knoflook. Schep de caponata op het geroosterde brood, leg de gehaktballetjes er tussen en garneer met de amandelen en grof gehakte blaadjes peterselie. Serveer met stukjes mozarella.

Serveertip

Met tomaten of groentesoep.

Bruschetta met aubergine caponata

Mosselen over?

Maak een panzanella met de overgebleven tomaatjes, mozzarella en olijven. Snijd oud brood in grove stukken. Halveer tomaatjes. Snijd een rode ui fijn. Doe het brood, tomaatjes, ui, olijven en wat kappertjes in een grote schaal. Voeg olijfolie toe en schep goed om. Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse kruiden en mozzarella.