Jij, als consument, hebt meer macht dan je denkt. Simpelweg omdat je iedere dag opnieuw kiest wat er wel én niet op je bord terecht komt. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je met je dagelijkse boodschappen de wereld kunt veranderen? Of op z'n minst een beginnetje kunt maken? Kies jij in de winkel voor producten die op een goede manier zijn gemaakt en onder vriendelijke omstandigheden - in welke schakel van de voedselketen dan ook - dan ben je constructief bezig. Onze trouwe aarde, met alles wat daarop groeit, bloeit en leeft, vraagt erom. Kijk om je heen. We moeten beter voor elkaar en onze omgeving zorgen.

Schaamteloos doen we daarom beroep op je verantwoordelijkheid. Op jouw macht, als consument. Maak de juiste keuzes. Dat is soms lastig, want mensen zijn gewoontedieren die kiezen wat ze kennen, en die op dit moment gewend zijn dat alles altijd maar beschikbaar is, waar dan ook, in iedere vorm, tegen soms onrealistisch lage prijzen.

Maar kijk eens wat kritischer naar je boodschappen. Kies wat in het seizoen is, zo natuurlijk mogelijk is (op)gegroeid of op een verantwoorde, duurzame manier is gemaakt. Hoe meer mensen je nadoen, hoe breder we ons vastgeroeste voedselsysteem in beweging kunnen krijgen. Zodat jij niet alleen gezonder gaat eten, maar alles wat die prachtige producten tot stand brengt en iedereen die daarbij betrokken is, er ook op vooruit gaan.

Dit is zo ongeveer onze missie. Overstappen naar een voedselketen die goed, lekker en gezond eten toegankelijker maakt voor iedereen. Dat vergt een boel werk, achter én voor de schermen. Ieder product trekken we grondig na, van herkomst tot productie, van verpakking tot transport. Alleen als we er compleet van overtuigd zijn, komt het in de winkel te liggen.

Natuurlijk helpen keurmerken bij deze zoektocht. Maar ze zeggen lang niet alles, dus zijn we nóg gevoeliger voor persoonlijke garantie. We gaan relaties aan met al onze partners. Boeren, vissers, telers en producenten die verantwoordelijkheid nemen voor hun product. We leren ze persoonlijk kennen, luisteren naar wat hen bijzonder maakt en geven ze ruimte en tijd om iets te maken waar zij, en dus wij, trots op zijn.

Klinkt mooi, zo'n gelijkwaardige samenwerking. Maar het is alleen mogelijk als we al onze partners een eerlijke prijs kunnen geven voor wat ze willen leveren. Daarom kopen we nooit in onder de kostprijs, staan we altijd open voor eerlijke onderhandeling en investeren we graag in ingrediënten en bedrijfsingrepen die hun producten nóg duurzamer maken. Best confronterend, om te zien hoe snel de retail gewend is geraakt aan massaproductie tegen lage prijzen. Wij doen daar niet aan mee. We kiezen voor verantwoorde kwaliteit en zijn bereid onze inkomsten daarvoor te delen.

Zoals gezegd: hoe meer mensen betere keuzes gaan maken, hoe groter en duurzamer onze impact. Komen we terug bij het begin. Met een relatief kleine moeite kun je al iets in gang zetten. En nee, daarvoor hoef je niet iedere boodschap bij ons te doen. Maar, denk na bij wat je koopt. Begin er een gesprek over met je buurman. Ga eens langs op de boerderij waar de kip die je kocht opgroeide. Pluk in september zelf je appels, en zie wat er allemaal bij komt kijken. Het is nog leuk ook. Als gezond eten weer normaal wordt, genieten we daar allemaal veel meer én langer van. Klinkt als een idee?